Zonnepanelen - Dunne film modules

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Dunne Film Modules

De derde generatie zonne cellen is de geavanceerde dunne film cellen. Deze cellen produceren een hoge efficiency aan licht naar energie conversatie tegen een lage prijs.Bij stijve dunne film modules zijn de cellen en de modules geproduceerd aan dezelfde lopende band. De cell wordt meteen op een glas substraat of superstraat gecreëerd, en dezonnepanelen elektrische connecties en onderderdelen zijn gemaakt in een zogenaamde Monolitisce Integratie. Het subtraat of superstraat wordt daarna gelamineerd met een encapsulement aan een voor en achter scherm, vaak een ander stuk glas.

De hoofd cell technologieën zijn CdTe of een a-Si of een A-Si gecombineerd met een Si+uc-Si|Tandem of een CIGS (of een variant). Amorpheuse siliconen hebben een zonlicht conversie ratio van 6 tot 10%. Flexibele Dunne Film Modules Flexibele dunne film modules worden gecreërd op dezelfde productielijn door een fotoactieve laag en andere nodige lagen te deponeren op een flexibel substraat.

Als het substraat een isolator is, zoals polyester of een polyimide film, dan kan men monolotische integratie gebruiken.

Als het substraat een geleider is dan kan men een andere techniek gebruiken voor de elektrische connecties. De cellen worden tot modules gemaakt door ze te lamineren en er een transparante kleurloze fluorpolymer aan de voorkant te lamineren, typisch een ETFE of FEP en een polymeer dat geschikt is voor het verbinden van het uiteindelijke substraat aan de andere kant te lamineren. De enige commercieel voorradige flexibele zonne cellen module gebruikt amorpheuse siliconen met driedubbelige scharnieren en wordt geproduceerd door Unisolar.

De zogenaamde omgekeerde metamorphisce (IMM afgekort in het engels) multischarnieren zonne cellen gemaakt op pseudo geleider technologie worden nu pas gecommercialiseerd in Juli 2008. De universiteit van Michigan die deelnam aan en de North American Solar Challenge in Juli 2008 won, gebruikte de IMM dunne film flexibele zonnecellen om haar zonne cellen module wagen die met de kracht van de zon werd voorgestuwd aan te drijven.

Module performace en levensduur

Om de kracht van de module te testen gebruikte men het STC protocol, of het Standard Test Conditions protocol. Dit zonnecelhoudt in dat de cellen worden blootgesteld aan een radiatie van 1000 Watt per vierkante meter en een zonne frequentie spetrum in een luchtmassa van 1.5, met een module temperatuur van 25°.

Electrische karakteristieken houden Nominale Kracht in, (Pmax, gemeten in watt), open circuit voltage (VoC) en korte circuit voltage (Isc, gemeten in Ampere), maximum kracht voltage (Vmpp), maximum kracht stroom (Impp) en Module efficiëntie, gemeten in %. In kWp, kW is kilowatt en de P betekent “Peak” als het piekvermogen. Maar de P toont niet het piekvermogen, maar de maximum uitkracht volgens de STC normen.

Kristal siliconen modules bieden voor 10 jaar 90% van de vooraf berekende krach uitkomst en na 25 jaar 80%. Twee miljoen modules werden in 2004 verkocht, 4 miljoen werden in 2005 verkocht en in 2006 werden 7 miljoen modules verkocht. In 2007 werden er 8 miljoen verkocht. Voor zonne cellen panelen modules zijn enkele standaarden opgelegd.
  • IEC 61215, Kristal Siliconen
  • IEC 61646, Dunne film
  • IEC 61730, Alle modules veiligheid
  • TUV veiligheidsklasse 2, nu vervangen door IEC 61730
  • UL 1703
  • CE benchmark
  • EST, electrische veiligheids tester, series EST-460 EST-22V EST-22H EST-110