Subsidies zonnepanelen

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Hoe graag men ook wil overstappen op groene stroom, de kosten liggen hiervoor vaak nog veel te hoog om echt aantrekkelijk te zijn voor de consument. Het contract met Uw energieleverancier laten omzetten naar een dat gebaseerd is op enkel groene stroom is alvast een stap in de goede richting maar het kan beter dan dit. De overheid vindt het enorm belangrijk en fijn als burgers zouden overstappen naar groene energievormen en nog meer als ze deze zelf zouden verkrijgen en/of produceren, met name door zonnepanelen of zonnecellen. In de meeste Europese landen zijn er dan ook subsidies te verkrijgen voor dergelijke plannen en investeringen door de consument. Deze kunnen een enorme invloed hebben op de aantrekkelijkheid van alternatieve energievormen die thuis bij de burger aanwezig kunnen zijn. Zo kan de nettoprijs flink naar beneden gehaald worden om zo de consument aan te sporen tot aanschaf en uitbreiding.

subsidiesFiscale aanmoedigingsmaatregelen in zowel Nederland (helaas beëindigd in 2004) als België (nog altijd lopend) leidden tot een kostenvermindering van 40% op het totaalbedrag van de investering die nodig is om een oppervlakte te bedekken met zonnepanelen. Toch moet men aandacht schenken aan het feit dat niet iedereen zulke grote bedragen terugbetaald kan krijgen. Dit hangt namelijk af van vele factoren die een belangrijke impact kunnen hebben op wat U al dan niet terugbetaald zal krijgen. De belangrijkste factor is die waar men kijkt naar het type paneel, is dit een zonnecollector of een fotovoltaïsche paneel? Vervolgens spelen de afmetingen, de bedekte oppervlakte en de hoeveelheid een grote rol bij Uw subsidieaanvraag.

U kan best even langsgaan bij Uw gemeente om meer te weten te komen over het mogelijk terugbetaalde bedrag door middel van een toegewezen subsidie. De wetgevingen en regelingen kunnen namelijk variëren van regio tot regio. Het is beter dit alles te doen voor U afspraken maakt met aannemers en/of leveranciers om dan tot de conclusie te komen dat U amper iets terugbetaald krijgt. Dit zijn allemaal voorbeelden van subsidies die toegewezen worden bij de bouw en aansluiting van een zonnepanelen installatie.

Er zijn eveneens subsidies die achteraf kunnen aangevraagd worden als de installatie al aangesloten en actief is. Deze komt dan in de vorm van een terugbetaling wanneer de totale behoefte aan energie overschreden wordt en men dus met een overschot zit. Dit overschot kan vervolgens aan een energiebedrijf teruggeleverd worden waarvoor U dan ook vergoed wordt. Het bedrijf stort dan per maand een vooraf afgesproken, vast bedrag per kilowattuur op Uw rekening.