Onderhoud zonnepanelen

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Wie een maximaal rendement wil halen uit zijn zonnepanelen, moet niet enkel kijken naar hellingsgraad en welke soort zonnepanelen hij aankoopt. Een degelijk onderhoud zorgt ervoor dat de zonnepanelen optimaal blijven functioneren. De vier seizoenen beproeven uw installatie sterk, wat het rendement aanzienlijk kan verlagen. Vaak heeft ook de omgeving invloed op de netheid van je installatie. Zo kan vuile industrie of een stoffige omgeving je rendement omlaag halen.

Wie doet dit? De reiniging kan gedaan worden door gespecialiseerde reinigingsfirma’s, die vanuit hun professionele ervaring weten hoe ze dit moeten aanpakken. Je kan ook zelf je zonnepanelen onderhouden. Dit kan je jaarlijks doen, bijvoorbeeld wanneer je je dakgoten proper maakt of de lentekuis doet. Er bestaan ook zelfreinigende zonnepanelen die voorzien zijn van kleine sproeiertjes die het vuil regelmatig afwassen. Maar dit drijft de kostprijs natuurlijk op, ook al wint u er wat tijd mee. Ook al kies je voor deze laatste optie, het is nog altijd nodig om regelmatig je zonnepanelen na te kijken of er geen beschadigingen zijn die het rendement naar beneden kunnen halen.

Meestal reinigen zonnepanelen zichzelf, wat wil zeggen dat als ze in een bepaalde hoek staan, het regenwater gewoon benedenwaarts loopt en geen nare vlekken achterlaat. Daarvoor zijn de sproeiertjes niet nodig. Toch laat ook de regen regelmatig stof en vuil na, en ook vogeluitwerpselen blokkeren de maximale werking van je installatie. zonnepanelen onderhoudDe zonnepanelen reinigen is een taak die je zelf kan doen. Met gewoon water kunt u het losse vuil van de panelen verwijderen. Meer hardnekkige vuilaanslag kunt u met een neutraal reinigingsmiddel bestrijden en het na een inwerkingstijd te verwijderen met water. Een allesreiniger kan beschadigend werken.

Het technische onderhoud kunt u best door een gespecialiseerde firma laten doen, ook al kan je dit eerst zelf doen door te kijken of dit wel nodig is. Je zonnepanelen zijn dan wel bestand tegen weer en wind, toch kunnen er krassen zijn op de cellen of bestaat de kans dat er bevestigingsmiddelen of kabels zijn losgeraakt. Daarnaast kan er ook een systeemcontrole worden gedaan, waar wordt nagekeken of de omvormers nog optimaal functioneren.