Rendement zonnepanelen

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Het rendement is op veel manieren te beïnvloeden en hangt daarom af van veel factoren. Het is daarom een probleem om aan de consument duidelijk uit te leggen wat het rendement van een bepaald zonnepaneel is. Op elke plek heeft een zonnepaneel namelijk een ander rendement. De eenheid uiteindelijk om het vermogen van een zonnepaneel uit te drukken is Wp (Wattpiek). Wattpiek geldt alleen onder ideale omstandigheden. Deze omstandigheden zijn bij een temperatuur van 25 graden en bij een lichtintensiteit van 1000W per vierkante meter. Deze omstandigheden zijn alleen maar theoretisch haalbaar. In de praktijk zal deze nooit voorkomen.

Het rendement heeft natuurlijk te maken met de intensiteit van de zon. Hoe meer de zon straalt (hoe hoger de intensiteit) hoe meer het u oplevert. Naast de intensiteit van de zon is de weerstand van de stroomkring ook van belang. Het is van belang dat de weerstand van de stroomkring zo laag mogelijk is. Volgens de wet van ohm heeft de spanning (U) en de stroomsterkte (I) beide invloed op de weerstand. Dit zijn dus ook factoren die weer bepalen wat het rendement van een zonnepaneel is.

Naast deze factoren heeft het materiaal waaruit de zonnecellen bestaan ook invloed op het rendement. De eerste generatie bevatte silicium kristallijn zonnecellen. Dit was echter niet zo effectief als de tweede generatie. Deze bevat dunne-film zonnecellen. Inmiddels is er al een derde generatie welke het rendement nog verder opvoert. Deze bestaat uit een reeks van polymeer zonnecellen, quantumdots, dye-sensitezed zonnecellen en als laatste nano antennes. Echter hebben deze vorderingen tot op heden nog geen invloed gehad op het rendement. Hopelijk zal dit in de toekomst veranderen. Inmiddels wordt er op de TU Delft veel onderzoek gedaan naar zonnecellen. Hiermee proberen ze een stof te vinden welke het rendement van de zonnecellen en daarmee van een zonnepaneel dermate verhoogd dat het voor iedereen relevant is om een zonnepaneel aan te schaffen en zo mee te dragen aan duurzame energie. Met als gevolg dat dit natuurlijk weer goed is voor het milieu.