Fotovoltaïsche zonnepanelen

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Fotovoltaïsche

Een zonnecel of ook wel een fotovoltaïsche cel genoemd is een apparaat dat licht omzet in gelijkstroom gebruikt makend zonnecelvan het foto-elektrisch effect. De eerste zonnecel werd ontwikkeld door Charles Fritts in de jaren 1880. Hoewel de seleniumcellen van het prototype minder dan 1% van het inherente licht omzette in elektriciteit zag zowel Ernst Werner Von Siemens als James Clerk Maxwell in hoe belangrijk deze ontdekking was. Gevolgd door het werk van Russel Ohl in de jaren 1940, ontwikkelden de onderzoekers Gerald Pearson, Calvin Fuller en Daryl Chapin de silicium zonnecel in 1954. Deze vroege zonnecellen koste 286 USD per watt en bereikten een efficiëntie van 4,5 tot 6 %.

De vroegste opmerkelijke toepassing van zonnecellen was een hulpkrachtbron aan de Vanguard I satelliet in 1958, daardoor kon de satelliet meer dan een jaar uitzenden totdat de chemische batterij uitgeput was. De geslaagde test van zonnecellen bij deze missie werd ook nog op andere Amerikaanse en Russische satellieten gebruikt en tegen de late jaren 1960, was fotovoltaïsche de gevestigde bron van energie voor de satellieten. Fotovoltaïsche systemen speelde een essentieel deel in het succes van de commerciële satellieten zoals de Telstar en ze blijven vitaal voor de telecommunicatie tot vandaag.

De hoge kost van zonnecellen beperkten het gebruik door de jaren 1960 door. Dit veranderde in de vroege jaren 1970 zonnepanelenwanneer de prijzen een niveau bereikten dat de fotovoltaïsche generatie competitief maakte in afgeleide gebieden en zonder net toegang. Het vroege gebruik op aarde hield in telecommunicatie stations, boorplatformen en navigatieboeien te voorzien van stoom. Deze niet nettoepassingen hebben bewezen om heel succesvol te zijn en hebben het rekenschap gegeven voor meer dan de helft van de wereldwijde geïnstalleerde capaciteit tot 2004.

De oliecrisis in 1973 hebben ervoor gezorgd dat de productie van fotovoltaïsche systemen in de jaren 1970 en 1980 explosief vergroot is. De economische schaal die resulteerde in een verhoogde productie samen met verbetering van de prestaties van de systemen hadden de prijs van fotovoltaïsche systemen naar beneden gebracht van 100 USD per watt in 1971 naar 7 USD per watt in 1985. Tijdens de vroege jaren 1980 daalden de olieprijzen waardoor de financiering van fotovoltaïsche systemen achteruit liep en een beëindiging van de belastingkrediet die samen gingen met de acte van energiebelasting van 1978. Deze factoren matigden de groei met ongeveer 15% per jaar van 1984 tot 1996.
Sinds midden jaren 1990 is het leiderschap in fotovoltaïsche systemen verschoven van de Verenigde Staten naar Japan en Duitsland. Tussen 1992 en 1994 verhoogde Japan zijn R & D financiering, bepaalde de net meting richtlijnen en introduceerde een subsidieprogramma om de installatie van fotovoltaïsche systemen aan te moedigen. Daaruit volgde dat de installaties in dat land gestegen zijn van 31.2 MW in 1994 tot 318 MW in 1999, en wereldwijd een productiegroei met 30% in de late jaren 1990.

Duitsland is de leider in fotovoltaïsche systemen geworden sinds het herzien van zijn financieringssysteem als een deel van de Hernieuwbare Energie Bronnen Verdrag. De geïnstalleerde fotovoltaïsche capaciteit is gestegen van 100 MW in 2000 tot ongeveer 4150 MW aan het einde van 2007. Spanje is de derde grootste fotovoltaïsche mark geworden nadat het een zelfde financieringssysteem in 2004, terwijl Frankrijk, Italië, Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben een sterke groei meegemaakt door de verschillende intensieve programma en lokale markt condities.