Opbrengst zonneboiler

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Dat de zonneboiler wat oplevert is natuurlijk bij iedereen bekend. Maar weegt het ook op tegen de kosten van een zonneboiler? De jaarlijkse opbrengst van een zonneboiler is ongeveer 10% van het jaarlijks verbruik van een gezin. Daarnaast wordt al 25% van het water wat wij gebruikt al verwarmd door zonlicht. Natuurlijk zeggen deze percentage u misschien weinig. Om het in geld uit te drukken bespaart u met een zonneboiler ongeveer 40 – 50 euro per jaar.

Als je dan kijkt naar de prijs van een zonneboiler duurt het wel even voordat u dit terug krijgt. Gelukkig ontvangt u naast de gewone oplevering van een zonneboiler (40 – 50 euro per jaar) ook subsidie van de overheid. Zij stimuleren op dit moment alles wat het milieu helpt in stand te blijven. Subsidies op de zonneboiler en zonnepanelen is hier dus een mooi voorbeeld van.

Uiteraard hangt de opbrengst van een zonneboiler van zoveel aspecten af. Als het zomer is met 30 graden levert de zonneboiler veel meer op dan in de winter (wat vaak averechts werkt). Een goeie beoordeling over de opbrengst van een zonneboiler is dus moeilijk te maken. Naast het weer buiten zijn er nog meer omstandigheden wat invloed heeft op de opbrengst. Denk hierbij aan isolatie van de buizen. Hoe beter u deze isoleert hoe meer de boiler u zal opleveren. Daarnaast neemt dit natuurlijk ook weer zijn kosten mee. U moet dus met uw leverancier de beste afweging zien te maken. Tevens moet u kijken hoever uw zonneboiler van het dak afstaat. Door de afstand die het water moet afleggen verliest het weer warmte. Dit kan je uiteraard weer door isolatie verminderen.

Conclusie: De zonneboiler heeft een hoog rendement in de zomermaanden maar in de wintermaanden heeft de zonneboiler nog een averechts effect.