Energieopslag methodes

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Opslag is een belangrijk element in de ontwikkeling van zonne-energie omdat moderne energiesystemen ervan uitgaan dat ze constant beschikbaarheid tot stroom hebben. Zonne-energie is niet beschikbaar ‘s nachts en de prestaties van zonne-energiesystemen worden beïnvloed door onvoorspelbare weerpatronen; daarom moeten de opslagmiddelen of de back-up energie gebruik worden.

Thermische massa systemen kunnen zonne-energie opslaan in de vorm van warmte in nuttige temperaturen voor dagelijks of seizoensgebonden duur. De thermische opslag systemen gebruiken over het algemeen dadelijk beschikbare materialen met hoge specifieke warmte capaciteiten zoals water, aarde en steen. Goed ontworpen systemen kunnen de piekvraag verminderen, tijd van gebruik verplaatsen naar uren buiten de piek en de algemene koel en verwarmingvereisten verminderen.

Materialen die veranderen per fase zoals Paraffine waks en Glouber’s zout zijn andere thermische opslagmiddelen. Deze materialen zijn goedkoop, dadelijk beschikbaar en kunnen bruikbare temperaturen leveren (ongeveer 64°C). Het “Dover House” was het eerste om Glauber’s zout verwarmingssysteem te gebruiken in 1948.

energie-opslagZonne-energie kan opgeslagen worden door hoge temperaturen te genereren en zo gesmolten zouten maken. Zouten zijn een effectief opslag medium omdat ze niet veel kosten en ze hebben een hoge warmtecapaciteit en ze kunnen een warmte leveren die kunnen gebruikt worden met conventionele energiesystemen. De “Solar twee” gebruikt deze methode om energie op te slaan en dat laat toe om 1,44 TJ in zijn 68m² opslagtank met een opslagefficiëntie van 99%. Niet aan het netgekoppelde fotovoltaïsche systemen maken traditioneel gebruik van oplaadbare batterijen om overvloedige energie op te slaan. Met netgekoppelde systemen, overvloedige elektriciteit kan over het net gezonder worden. Deze geven deze systemen een vergoeding voor de elektriciteit dat ze aan het net leveren. Deze vergoeding compenseert elektriciteit die van het net wordt verstrekt wanneer het systeem niet meer kan voldoen aan de vraag, het gebruikt het net als opslagmechanisme.

Pompopslag hydro-elektriciteit slaat energie op in de vorm van gepompt water, wanneer energie beschikwaar is van een lagerreservoir tot een hoger reservoir. Deze energie wordt teruggewonnen wanneer de vraag hoog is door water los te laten langs een Hydro-elektrische stroomgenerator.