Zonne-energie

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Zonne-energie

Zonne-energie is het licht en de warmte uitstraling van de zon die het aards klimaat, water en leven beïnvloed. Zonne-energie wordt soms ook gebruikt als een synoniem voor elektriciteit die opgewekt, gegenereerd wordt door de straling van de zon. Al zeer lang wordt de zonne-energie door mensen gebruikt voor een waaier van technologieën. Zonnestraling samen met secundaire zonnegrondstoffen zoals wind en golfslagenergie, waterkrachtenergie en biomassa rekenen voor de grootste beschikbaarheid van hernieuwbare energie op aarde.

Zonne-energie technologieën kunnen elektrische energie leveren door warmtemotoren of fotovoltaïsche doelen; ruimte verwarming en afkoeling in actieve en passieve zonnegebouwen.

Elektriciteit opwekken

Zonlicht kan omgezet worden in elektriciteit door gebruikt te maken van fotovoltaïsche toestellen, het concentreren van zonlicht en verscheidene experimentele technologieën. Fotovoltaïsche is vooral gebruikt om kleine en middelgrote applicaties. Voor de grote schaal opwekking, geconcentreerde zonne-energie zoals SEGS ( de grootste zonne-energie opwekkingscentrale van de wereld) zijn de norm maar recent zijn de Multi-megawatt fotovoltaïsche installaties gewoon. De in 2007 afgemaakte energiecentrale in Nevade en de 20 MW site in Beneixama, Spanje zijn typerend voor de trend om steeds grotere zonne-energie centrales te bouwen in Europa en de Verenigde Staten.

Proceswarmte zonne-energie

Zonneconcentratie technologieën zoals parabolische schotels en Scheffler’s reflectors kunnen ons voorzien van warmte voor commerciële en industriële toepassingen. Het eerste commerciële systeem was het Solar Total Energy Project (STEP) in Shenandoah, in Georgina, verenigde staten van Amerika waar een gebied van 114 parabolische schotels 50% van de verwarming, airconditioning en elektrische behoeften voorzagen van een kleding fabriek. Het netbevestigde generatiesysteem produceerde 400 kW elektriciteit plus thermische energie in de vorm van 401 kW stoom en 468 kW gekoeld water, en had een uur pieklading van thermische energie.

Verdampingsvijvers zijn ondiepe vijvers die niet opgeloste stoffen concentreren door verdamping. Het gebruik van verdampingsvijvers om zout te winnen uit zeewater is één van de oudste toepassingen van zonne-energie. Waslijnen en droogrekken drogen kleren dankzij verdamping door wind en zonlicht zonder elektriciteit of gas te verbruiken.