Geluidsisolatie

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ISOLATIE offerte

Geluidsisolatie is elke vorm van vermindering van de geluidsdruk met betrekking tot een bepaalde geluidsbron en Geluidsisolatieontvanger. Er zijn een aantal elementaire benaderingen om het geluid te verminderen: de afstand tussen de bron en de ontvanger vergroten, gebruik maken van geluidsschermen om geluid te blokkeren of om de energie van de geluidsgolven te absorberen, gebruik maken van demping structuren of met behulp van actieve antigeluid generators.

Geluidsisolatie beïnvloed geluid op twee manieren: geluidsreductie en geluidsabsorptie. Geluidsreductie blokkeert gewoon de doorgang van geluidsgolven door een bepaalde afstand en door tussenliggende objecten in het geluidspad. Geluidsabsorptie werkt door het de geluidsgolf the veranderen. Geluidsabsorptie betreft het onderdrukken van echo’s, galm,resonantie en reflectie. De dempingkaristeriek van de materialen waarvan een constructie is opgebouwd is van belang voor geluidsabsorptie. De nattigheid of vochtigheid in een medium kan geluidsgolven ook aanzienlijk verminderen en vervormen. Waardoor vocht een belangrijke factor is in de geluidsisolatie.

Afstand

Het gebruik van afstand om geluid te verminderen is eenvoudig. De energiedichtheid van geluidsgolven neemt af naarmate de verspreiding, zodat de verhoging van de afstand tussen de ontvanger en de bron resulteert in een geleidelijke mindere intensiteit van geluid bij de ontvanger. In een normale driedimensionale omgeving, wordt de intensiteit van de geluidsgolven verzwakt volgens het omgekeerde kwadraat van de afstand van de bron. Met behulp van massa om geluid te absorberen is ook vrij eenvoudig, een deel van de geluidsenergie wordt gebruikt om de massa van het tussenliggende object te doen trillen in plaats van verzonden te worden.

Demping

Demping is het proces waarbij sonische trillingen worden omgezet in warmte over tijd en afstand. Dit kan worden bereikt in verschillende manieren. Een manier is het toevoegen van een laag materiaal zoals lood of neopreen die beide zwaar en zacht zijn. Deze kunnen worden gebruikt als een geluidsdempende laag in gebieden zoals een muur, vloer en plafond in geluidstudio’s.