Binnenmuur isoleren

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ISOLATIE offerte

Voordelen van isoleren

Met het toenemend milieubewustzijn en de stijgende energieprijzen kiezen steeds meer mensen ervoor om hun woning te isoleren. De energiekosten van een huis zijn soms duurder dan de energie van de woning. Alle reden om te kijken waar er winst te behalen valt, door uw woning te isoleren. Zo kunt u besparen op de energierekening.

Een slecht geïsoleerde woning heeft als gevolg dat er meer broeikassen in het milieu terechtkomen. Een woning stoot namelijk CO2 uit, al zult u zich daar niet altijd van bewust zijn. Slechte isolatie heeft dus effect op het milieu. Daarnaast heeft het invloed op het comfort binnenshuis. Een goed geïsoleerde woning voelt warmer aan. Er zijn geen vocht – of schimmelproblemen, wat ten goede komt aan de gezondheid van de bewoners

Binnenmuren isoleren

Met name oude woningen hebben massieve buitenmuren of spouwmuren die niet geïsoleerd zijn. Zo kan er veel warmte in de woning verloren gaan. Daarom is het verstandig om zowel de buitenmuren als binnenmuren te isoleren.

Aan de binnenzijde van het huis wordt een voorzetwand geplaatst, die bestaat uit een roosttering met isolatiemateriaal. De voorzetwand kan worden afgewerkt met gips of hout. Kou krijgt dan geen kans meer om binnen te dringen. Het mes snijdt aan twee kanten: niet alleen wordt het woonoppervlak thermisch geïsoleerd, ook wordt eventuele geluidshinder verholpen.

Het nadeel van deze manier van isoleren is dat de kans op condensatievorming aanwezig is, omdat de isolatie wordt geplaatst aan de “warme” kant van de muur. Daarnaast heeft de binnenmuur isolatie tot gevolg dat de oppervlakte van de kamer wordt verkleind. Dan zijn er nog praktische problemen die kunnen ontstaan, zoals het vervangen of opnieuw afwerken van ramen of deuren, het verplaatsen van stopcontacten en radiatoren.

Nadelen voorzetwand

Het plaatsen van een voorzetwand kent een aantal nadelen. Zo is er een grotere kans op temperatuurschommelingen aanwezig in woningen met een voorzetwand. De woning koelt namelijk sneller af en warmt sneller op. Een ander nadeel is het risico op vochtproblemen en condensatie. Tenslotte kunnen de werkzaamheden overlast geven.

Werken met steenwol of glaswol

Steenwol en glaswol zijn minerale wollen, die worden toegepast als isolatiemateriaal in woningen. Ze hebben een hoge isolatiewaarde. Het werken met deze stoffen is niet geheel zonder risico. Daarom is het noodzakelijk om beschermingsmiddelen te gebruiken. Als u dat niet doet, kunnen er namelijk huidirritaties of andere allergische reacties ontstaan. Gebruik daarnaast een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen tegen het materiaal. Een andere aanbeveling is om na de bewerking te wassen met koud water en pas daarna met warm water en zeep. Dat is bedoeld om te voorkomen dat de vezels van glas – of steenwol in de huid doordringen.