Energie besparen

Direct in contact komen met installateurs? Klik hier voor een Vrijblijvende ZONNEPANELEN offerte

Hoe kunnen we onze honger naar energie zo goed mogelijk stillen?

Als we er niet voor kunnen zorgen dat we apparaten kunnen uitzetten, moeten we de apparaten minder energie laten besparengebruiken. Net zoals we onze energie bron zo weinig mogelijk energie willen laten verspelen door bijproducten (denk aan bijvoorbeeld de wrijving bij de turbine van een kerncentrale of verbrandingscentrale). Een klassiek voorbeeld van energie besparen door middel van energie efficiënter te gebruiken is een spaarlamp gebruiken. Een gewoon lichtpeertje zoals we het nu kennen zet 90% van de energie die het toekrijgt om in warmte, de overig 10% in licht. Dit is een groot verlies van energie en dus ook zeer ongewenst. We kunnen het stroomverbruik uitdrukken in watt. Een normale lichtpeer gebruikt zo’n 75 watt terwijl een spaarlamp die evenveel licht produceert maar 19 watt verbruikt.Ook al kost een spaarlamp vele malen meer dan een gewone lichtpeer zit men zeer snel op de break even omdat men zéér veel geld bespaart op de verbruikte energie van een lichtpeer tegenover een spaarlamp.Een nadeel is wel dat spaarlampen kwikdampen gebruiken. Kwik, zijnde een zwaar metaal is schadelijk voor het milieu en als ze kapot gaan moeten ze bij het klein gevaarlijk afval worden ondergebracht.

Een andere manier van energie besparen is door de verwarming slechts enkele graden kouder te zetten, of een programmering in te stellen die ervoor zorgt dat uw boiler zo weinig mogelijk zijn brandstof op moet stoken. Het programma zorgt er dan ook best voor dat het huis enkel verwarmd wordt als er mensen thuis zijn, anders heeft het niet veel zin dat de verwarming aanstaat.

Ook is isolering zeer belangrijk. Als men een perfecte isolatie uit kon vinden waren al onze problemen opgelost, dan moest elk huis slechts één keer opgewarmd worden waarna we een eeuwigheid warm zouden hebben. Spijtig genoeg isolatiewijkt de realiteit hier ver van af. Maar we kunnen er nog altijd het beste van maken. Als men een nieuw huis bouwt zorgt men best voor een goede isolatie, het bespaart waarschijnlijk duizenden euro’s tijdens de levensduur van het huis aan stookolie of aardgas dat niet verbrand is. Vele landen geven tegenwoordig ook subsidies aan mensen die hun huis goed isoleren. Dit spreekt voor zich, aangezien het de economie ten goede komt, en dus ook de staat.

Wasproducten gebruiken die toelaten dat u de thermostaat van uw wasmachine lager kan zetten zijn ook zeer rendabel. Wasmachines zijn echte energieverslinders en als men hierop kan terugschroeven is dat een groot voordeel.

Er zijn nog vele andere tips die er zijn, maar het beste van al is dat u bij alles wat u doet nadenkt of dit het meest efficiënte is, kan u het doen met minder energie. Dit is een gedachtegang die u op lange termijn veel geld kan besparen.

Meer informatie over Isolatie vindt op deze site Isolatie